Víno Perk
Jedná se o mladé, rozvíjející se moravské vinařství provozované spol. AGRODRUŽSTVO MIROSLAV, které se nachází v městečku Miroslav ve Znojemské vinařské podoblasti. Zakládá si na tradičních odrůdách z historicky nejznámější viniční trati v širokém okolí, malebných Weinperkách, z jejichž teras je vidět až na Pavlovské vrchy. Společně s viniční tratí U Vinohradu pracuje na ploše o něco málo větší než 47 ha. Jsou hrdí na to, že jejich vína pochází 100 % z hroznů vlastní produkce. V roce 2016 znovu oživili výrobu vín pod značkou Perk a s ročníkem 2017 definitivně vstoupili na trh s novým designem i metodou zpracování.
Skvělé víno může pocházet pouze z kvalitních hroznů, a přesně ty vinařství získává z dobře opečovávané půdy. Jejich cílem je jedinečně zpracovat vlastní hrozny a vyrábět víno vysoké kvality, jakou si výjimečná surovina a unikátní místo zaslouží. Nechte se i Vy unést kouzlem chutí a vůní jejich vín a objevte skutečný význam slov "OD BOBULÍ, AŽ PO SKLENKU DOBRÉHO VÍNA".
Vinařství si plně uvědomuje, že cesta za kvalitním vínem začíná respektováním přírody, spolupráce s ní se stala jejich nedílnou součástí každodenní práce. A díky šetrným postupům péče o vinohrad se jejich vinice dokonce staly domovem kriticky ohroženého druhu sysla obecného. Proto v roce 2018 obdrželi ochrannou známku "SYSLI NA VINICI".
Vína PERK jsou lehká, spíše svěžího až mírně ovocného charakteru s pikantnější kyselinkou a mnohdy i se zbytkovým cukrem. V nabídce najdete také zajímavosti, jako třeba vína méně známých odrůd ROTGIPFLER (ČERVENOŠPIČÁK), SYLVÁNSKÉ ZELENÉ nebo KERNER. Ročník 2017 byl pro vinařství zlomový, ve sklepě začali plně využívat moderní a praxí osvědčenou technologii řízeného kvašení v nerezových tancích. Základním principem této metody je udržování teploty moštu po dobu kvašení na požadované teplotě, čímž se dosáhne plného uvolnění aromatických látek. Takto vyrobená vína jsou typická čistou chutí a vůní, do popředí se dostává jemnější a výraznější odrůdový charakter. Úspěchu u zákazníků dosáhli i harmonickými víny typu CUVÉE.
Naproti tomu jejich červená vína a bílá vína s výrazným potenciálem zrají 6 měsíců v dubových sudech o objemu 225 l a 600 l (od výrobců STOCKINGER a FRYZELKA), díky kterým se ve víně rozvíjí požadovaný chuťový profil.
Přesto, že vstoupili na trh teprve nedávno, jejich vína si okamžitě získala lokální i mezinárodní uznání a ocenění na vinařských přehlídkách a soutěžích. Ale nejdůležitější jsou pro ně ohlasy od zákazníků, kteří se ke značce rádi vracejí. Díky tomu vědí, že svoji práci dělají dobře. Dodává jim to energii a radost, která k moravským vínům nepochybně patří.
Zdroj: webová prezentace Perk víno
Miroslav je město v okrese Znojmo v Jihomoravském kraji, 22 km severovýchodně od Znojma v nadmořské výšce 240 m. Město se skládá ze dvou částí. Žije zde 3109 obyvatel. Jedná se o vinařskou obec ve Znojemské vinařské podoblasti.