Vína z vinařství Vajbar

Kategorie

Bronislav Vajbar je klasickým případem vinaře, kterého k vínu přivedli předci. Rodinná tradice pěstování hroznů a výroby vína sahá daleko do historie rodiny. Důkazem toho je i dochovaný rodokmen, ve kterém je zmínka o vinařství už z konce 19.stol. Bronislav tak již od 10 let pomáhal ve sklepě dědovi a otci. Tady se vytvářela láska k půdě i vínu. "Jako kluci jsme se těšili na sbírání hroznů, tenkrát ještě do dřevěných kádí. Těšili jsme se i na šťávu a občas i nějaké to potají vypité deci burčáku. Samozřejmě, mělo to i své stinné stránky - zelené práce, kopání či vynášení réví mě opravdu nebavilo". Postupem času zjišťoval, že práce na vinici a ve sklepě přináší nejen radost a požitek z vyrobeného vína, ale také finanční profit. V 16 letech vyrobil svých prvních 150 l vína na prodej. Krátce po 18 roku si udělal živnostenský list a začal podnikat ve výrobě vína - zprvu hlavně u sudových vín.

Od roku 1994 se víno stalo jeho hlavním zdrojem obživy. První 3 roky byly krušné, vše se musel sám naučit. Na zahraničních cestách zjistil, že vinaři více než 80% produkce lahvují a prodávají s výraznějším ziskem. To vedlo k rozhodnutí začít vedle již zavedené výroby sudových vín vyrábět i vína lahvová. Jeho rozhodnutí se potkalo se zvyšující se poptávkou trhu po lahvových a později i predikátních vínech u nás. I tady začínal, jak je jeho zvykem, pomalu zkoušet. Nejprve vyráběl 3 roky vína jakostní, zkoušel, co víno v lahvi udělá, jak bude stárnout a reagovat na různé podněty zvenčí.

Pochopitelně, že se postupem času vyvíjela nejen výroba, ale i technologie. Do roku 2000 byly finance směřovány do výsadby vinic, od roku 2000 přicházejí do technologie. Řízené kvašení, pneumatický lis, kvalitní mlýnek se ukázaly ve skokovém nárůstu kvality. Další zásadní zlom přichází v roce 2015, kdy se vinařství stěhuje do nově zrekonstruovaných prostor v Zaječí. Zdejší moderní areál s velkou skladovací kapacitou umožní nechat zrát vína tak dlouho, jak jen bude třeba a zjednoduší logistiku výroby, která dosud probíhala na třech místech.

Vinařství Vajbar dnes obhospodařuje cca 58,8 ha vinic, ve kterých probíhá postupná obnova přestárlých vinic a kde se zároveň obměňuje odrůdová skladba podle dlouhodobého záměru.

Nejkvalitnější viniční trati Rakvic najdeme na území ležící mezi Rakvicemi, Přítluky a Zaječím, kde leží pahrbek zvaný Přítlucká Hora. Réva vinná se tu pěstuje odedávna, první písemné zmínky najdeme již ve 13. století, kdy je zaznamenán odvod desátků do Rajhradského kláštera.

Expanze vinařství a jednoznačná snaha zajistit 100% potřeby vinařství vlastní kvalitní surovinou vedla k rozšíření územního záběru vinařství. Díky viničním tratím Velkých Pavlovic se dostáváme k terroiru Modrých hor, skvělému území nejen pro červená vína. Od ročníku 2018 se v nabídce vinařství objevují i vína z jedinečného terroiru Pálavy - ikonického území jurských vápenců - kde se rodí nenapodobitelná bílá vína, zejména pak ryzlinky. 

Zdroj: webová prezentace vinařství Vajbar 


Vinařství Vajbar sídlí ve vinařské obci Rakvice, která je součástí velkopavlovické vinařské podoblasti. Vinařský provoz však najdete v nedaleké obci Zaječí. Mezi firemní vinotékou v Rakvicích a výrobou s vlastní vinotékou a degustačním sklepem vede krásná cyklostezka mezi vinohrady.

Obec leží v tom nejjižnějším koutě jižní Moravy asi 40 km jihovýchodně od Brna v těsném sousedství Lednicko - Valtického areálu. Bohatá tradice vinařství v obci sahá daleko do historie. Už naši předci věděli, že v katastru obce jsou vhodné klimatické podmínky, ale i půdní složení umožňují docílit velmi dobré vyzrálosti hroznů.